Jan Guillou om SD

Jan Guillou spekulerar om att en röst på SD är en sträckt finger mot överheten. Tror han är inne på rätt spår där. Dock tror jag det är SD invandringspolitik som attraherar väljarna, sannolikt sitter SD inne på den mest attraktiva invandringspolitiken bland de etablerade partierna. SDs arv i kombination med att frågan inte ses som viktig av väljarna håller nere siffrorna för SD.

Anmärkningsvärt egentligen är att enbart SD driver frågan om en mer reglerad invandring, sannolikt är ju snarare att stödet finns bland väljarna. SOM-institutet har under lång period gjort undersökningar om svenskarnas inställning till storlek på flykting och invandrings- mottagning. Fortfarande är det fler svenskar som vill se en minskad flyktingmottagning, trenden har dock varit med generös med tiden. Hur som helst så ställs frågan här om inställning till flyktingar, d.v.s. asylspåret som är inskriven i lagen i Sverige. Svenskarnas stöd för anhöriginvandring torde därför vara låg.

Anmärkningsvärt från SOM-undersökningen är även att många har en restriktiv inställning till religionsfriheten. Bland SDs sympatisörer så är det endast 28% som är för invandrares rätt till fri utövning av sin religion.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s